Teen ja Shakespearen ystävät koolla Ylisepässä

Vihtijärvellä Ylisepän talossa koettiin jälleen tunnelmallisia hetkiä sunnuntaina 3. elokuuta. Kyläyhdistyksen järjestämän, jo perinteisen kulttuuri-illan teemana oli tänä vuonna englantilainen teekulttuuri sekä William Shakespeare, 450 vuotta sitten syntynyt englantilainen näytelmäkirjailija.

Tiesitkö, että tee rantautui Englantiin oikeastaan vasta Henrik VIII:n ensimmäisen puolison, Katariina Aragonialaisen myötä 1500-luvun alussa? Katariina ei ollut mieltynyt englantilaisten tarjoilemaan aleen (olut), vaan vaati teetä. Mitä hallitsija edellä, sitä alamaiset perässä.

Tee ja herkulliset skonssit kermavaahdon sekä hillon kera maistuivat noin 30-päiselle yleisölle. Englannin teehistoriasta ja -tapakulttuurista kertoi elävästi illan viehättävä vieras, Vuokko Sivuranta. Vuokko on toiminut englannin opettajana Nummelan lukiossa ja on opiskeluajan Englannissa oleskelunsa lisäksi tehnyt vuosien mittaan useita matkoja Englantiin.


Tee- ja kulttuurikeskustelu kävi vilkkaana, kun kokemuksia illan aiheista vaihdettiin myös yleisön kesken.
Vihtijärveläisyleisöstä luennoitsija bongasi myös joitakin entisiä oppilaitaan.

Romeon ja Julian, Hamletin sekä Macbethin isä on myös suuri sitaattikuningas

Teen jälkeen siirryttiin Ylisepän Shakespeare-saliin, joksi Ylisepän tupa illan ajaksi ristittiin. Vuokko Sivuranta ja Anu Kuusela ovat yhdessä valmistaneet pienen Shakespearesta kertovan esityksen näytelmäkirjailijan syntymän 450-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuokko kuvaili mielenkiintoisesti William Shakespearen elämää ja laajaa tuotantoa, Anu luki otteita teoksista, sitaatteja ja sonetin.

”Jos rakkaudesta puhut, puhu hiljaa”, ”Mikään ei ole hyvää tai pahaa, ellemme sitä siksi ajattele” sekä ”Kuinka paljon parempi onkaan itkeä ilosta kuin iloita itkemisestä” ovatkin siis Shakespearen kynästä lähtöisin olevia tuttuja sitaatteja.

Vuokko Sivuranta ja Anu Kuusela sekä William Shakespeare Anna Tallgren ja Shakespearen sonetti

Illan kruunasi kaksi Anna Tallgrenin säveltämää ja esittämää Shakespearen sonettia. Ensimmäisen sonetin Anna oli säveltänyt jo lukioaikana, toinen oli syntynyt Shakespearen juhlavuoden kunniaksi hiljattain. Viimeiseksi esitetty vetävä, jazzahtava kappale saatteli yleisön mukavasti kotimatkalle lämpimään elokuiseen iltaan. Tästä illasta jäi todellakin hyvä maku suuhun.


(4.8.2014 KP)

Klikkaamalla lisätietoja