Kyläkävely avasi silmiä ja tuotti ideoita

Lauantaiaamuna järjestetylle kyläkävelylle ilmaantui pari kourallista kyläläisiä katselemaan Vihtijärven keskustaa "sillä silmällä". Sää suosi koulun pihalta lähtenyttä retkeä, aurinko helotti ja tuuli piti porukan ja ajatukset liikkeessä. Reitti kulki ensin hautausmaan aidan viertä pitkin Kappelin kautta Koulunummentielle.

Olispa komeaa, jos hautausmaata kiertäisikin verkkoaidan sijaan kiviaita. "Irlantilaisethan on eksperttejä tässä", "Jokainen kyläläinen voisi tuoda vaikka kymmenen kiveä", "Meidän pihasta saa ainakin kolminkertaisen määrän, toisin mielelläni!".

Keskustelu soljui, pysähdeltiin, katseltiin ja pohdiskeltiin. Råbackan mäelle sopisi asutusta ja Koulunummentien risteyksestä Vehmaantien risteykseen johtavan "Sundellin kujan" varrelle voisi istuttaa puukujanteen - ehkäisisi ehkä talvella kinosten muodostumista vähän. Tukkisiko peltonäkymät? Tuskin. Koulunummentien vaahterakujan todettiin olevan todella komea.


Olisiko tässä puukujan paikka?

Nummituvan alueen kehittämisestä edelleen lähiliikuntapaikkana kannatettiin. Tuli siinä samalla kehuttua Uhkan ja VPK:n toimintakin. Joukon siirtyessä Nummituvan pihalta Lopentien puolelle, todettiin että liikenne on lisääntynyt viime vuosina ja tulee todennäköisesti aina vaan lisääntymään. Keskustelu tien poskessa osoittautui hankalaksi autojen vyöryessä ohi, myös tien läheisyydessä olevien talojen pihassa on liikenteen ääni aikamoinen. Keskustelussa nousseita ratkaisuvaihtoehtoja kasvavaan meluongelmaan olivat mm. hidasteet tiessä, valtavan tiheä kuusiaita tien molemmin puolin, äänivallit sekä peltipoliisi hillitsemään nopeuksia. 

Kun ohikulkija ajaa Vihtijärven kylän läpi, voi helposti käydä niin, ettei kylän olemassa oloa edes huomaa. Haittaako se? No, ei oikeastaan, mutta voisihan ohikulkijallekin tehdä tiettäväksi missä on tullut liikuttua. Tässä voisivat auttaa vaikkapa kukkaistutukset liikenteenjakajissa ja bussipysäkkien katokset. Todettiin, että opasteet koululle, päiväkodille ja kylätalolle olisivat paikallaan jo Kytäjäntien risteyksessä. Herrakuntalaisilta lahjaksi saatu hopeakuusi kasvaa alikulun tuntumassa - olisiko sen seuraksi hyvä saada jokin kylän olemassa olosta kertova kyltti, merkki tai rakennelma. Sitä voi miettiä. Pelto- sekä järvinäkymät kylän keskustassa ovat kyllä hienoja. 

Kyläkävely oli ainakin VITAL-hankkeen edustajan näkökulmasta erittäin hyvä tapa todeta kylän maiseman ja toiminnankin vahvuuksia ja kehitettäviä asioita konkreettisella tasolla. Toivottavasti jatkoa seuraa.

(30.3.2014 KP)

Klikkaamalla lisätietoja