Kylältä löytyy yrittäjähenkeä

Kyläyhdistys järjesti viime keskiviikkona yritysideaillan kylätalolla. Kyläkahvilan merkeissä järjestettyyn iltaan saapui muutamia yrittäjyyttä suunnittelevia kyläläisiä, mutta myös kokeneita yrittäjiä, jotka hakivat ideoita oman toimintansa kehittämiseen.

Maaseudulla asuminen tarkoittaa useimmiten pitkiä työmatkoja. Entä jos työtä voisikin tehdä omalla kylällä? Esimerkiksi lähiruuan ja luontomatkailun jatkuvasti kasvava kysyntä antaa aihetta miettiä, miten omaa kotiseutua voisi hyödyntää.

Illan asiantuntijat: Otto Härkönen (vas.) Vihdin kunnasta ja Pertti Salovaara Uusyrityskeskuksesta.

Oman yrityksen perustamista suunnitteleville antoi hyviä neuvoja Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja ja yritysneuvoja Pertti Salovaara. Uusyrityskeskukselta saa apua yrityksen elinkaaren eri vaiheissa, mutta erityisesti sen alkutaipaleella ja suunnitteluvaiheessa.  Salovaara kertoi, että Uusyrityskeskuksen asiakas voi saada neuvoja kaikilla osa-alueilla aina liikeidean selvittelystä kannattavuus- ja investointilaskelmiin, lupa-asioiden hoitamiseen ja markkinointiin.

Vihtijärveläiset Pia ja Tomi Korpela toimivat musiikkialalla toiminimellä Duo Pii-Atomi

”Duo- ja bändikeikkoja sekä äänentoistolaitteiden vuokrausta”, Pia Korpela kertoo.  

Pia työskentelee päätoimisesti musiikinopettajana, mutta haaveissa olisi siinä ohessa laajentaa toiminimen toimintaa. Korpelat visioivat, että voisivat tarjota palveluitaan esimerkiksi palvelukoteihin.  Tulevaisuudessa työ saattaisi löytyä lähempää kotia, eikä tarvitsisi enää ajaa pääkaupunkiseudulle päivittäin.

Toiminimen laajentamista pohtivat Tomi ja Pia Korpela. Sylissä pian 4 vuotta täyttävä Kristiina.


Yrittäjä Markku Pietilä on asunut Vihtijärvellä muutaman vuoden, ja pitää kylää oivallisena paikkana.

”Maailma on muuttunut valtavasti, ja tullut yhä virtuaalisemmaksi”, Pietilä pohtii. Työnteon ei tarvitse enää välttämättä tapahtua työpaikoilla, vaan asioita voi etäyhteyksien ansiosta hoitaa missä tahansa. Kaupankäynti siirtyy jatkuvasti yhä enemmän verkkoon, ja toimitilat tyhjenevät.  Lisäksi Pietilä näkee Vihtijärvessä kylänä valtavasti potentiaalia. Pääkaupunkiseudun läheisyys, puhdas luonto ja fiksua porukkaa, hän luettelee.

”Missä muualla metropolialueella on yhtä paljon rantaviivaa tai rakentamatonta metsää?”, Markku Pietilä kuvailee kotikylän mahdollisuuksia. Taustalla Ilkka Haapalainen.


Illan toinen vieras, Vihdin kunnan yrityskehittäjä Otto Härkönen ilahtui tilaisuuden ilmapiiristä.

”Usein juuri pienillä paikkakunnilla saadaan paljon aikaan. Uskalletaan tarttua asioihin, ja uskalletaan yrittää omalla ajatuksella muuttaa maailmaa. Yrittäjyys on juuri sitä”, Härkönen kuvailee.  Yleisö välitti Härkösen kautta Vihdin kunnalle toiveensa, että kunta käyttäisi esimerkiksi rakentamisen suhteen päätöksenteossa joustoa, joka palvelisi yrittäjyyttä. Kaikki rakentaminen haja-asutusalueilla on tällä hetkellä kovan byrokratian kourissa.

Syökerin emäntä Anita Vihtkari.


Jo pitkään yrittäjänä toiminut Anita Vihtkari haki tilaisuudesta vinkkejä oman toimintansa kehittämiseen. Syökerin tupaa pyörittävä Vihtkari kertoi haluavansa kehittyä edelleen, ja hakevansa samalla uutta motivaatiota yrittäjyyteen. Mielessä pyörii uusia liikeideoita, mutta myös apuja niiden toteuttamisessa tarvitaan, Vihtkari pohtii.

 

Uusyrityskeskus järjestää Minustako yrittäjä? –infotilaisuuksia säännöllisesti. Seuraava tilaisuus on Klaukkalassa torstaina 27.2. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet: www.yritysstartti.fi tai 010-440 5130.

Seuraava kyläkahvila kylätalolla jo tulevana keskiviikkona 12.2. klo 18.30. Piipahda kahvilla vaihtamassa kuulumisia kyläläisten kanssa, ja tapaa samalla kunnanjohtaja Sami Miettinen. Kahvila aukeaa jo klo 17.30.

 

(9.2.2014 HE)

Klikkaamalla lisätietoja