VPK ohjeistaa varautumaan myrskyyn

Etelä-Suomeen on ennustettu puuskittaista myrskytuulta maanantain ja tiistain välisenä yönä. Ilmatieteenlaitos varoittaa Suomeen saapuvasta myrskymatalapaineesta. Myös sisämaahan on luvassa voimakasta tuulta ja runsaita sateita. Vihtijärven VPK päivystää, mutta myös ohjeistaa kyläläisiä varautumaan myrskyyn tuhojen välttämiseksi:


"Kiireellisessä hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112. Hätänumeroon soitetaan todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa, tai jos on syytä epäillä näin olevan. Pelastuslaitos auttaa esimerkiksi, jos katon rakenteet ovat repeytyneet, puu on kaatunut tai uhkaa kaatua rakennuksen tai tien päälle. Sähkölinjan päälle kaatuneen puun raivaa pääsääntöisesti sähkölaitos. Pysy kaukana (vähintään 30 m päässä) maahan pudonneista sähköjohdoista.

Vihtijärven VPK on valmiudessa avustamaan hätätapauksissa, mutta myös oma ennakkovarautuminen on syytä muistaa: 

* Kerää irtain tavara pois pihalta. Siirrä suojaan etenkin sellaiset esineet, jotka tuulessa lentäessään voivat aiheuttaa lisävahinkoa. Tarkista pihapuiden kunto (rakennuksia lähellä olevat puut).
* Aja auto talliin tai pois puiden läheisyydestä.
* Puhdista sadevesikaivojen päältä roskat ja tarkista, että vesikourut vetävät.
* Tarkista veneiden kiinnitykset. Älä lähde vesille, kun on luvattu myrskyä.
* Vältä liikkumista ulkona kovan tuulen aikaan.
* Lykkää matkustamista. Myrskypuuskat voivat kaataa puita teille ja vaikeuttaa auton ohjattavuutta. Jos autoilu on välttämätöntä, huomioi huono sää ajaessasi sekä varaa mukaan lämpimät ulkovaatteet, ruokaa ja juomaa.
* Pidä eläimet sisällä myrskyn ajan.
* Tarkista, että ovet, ikkunat, kattoikkunat sekä parvekelasit ovat kiinni.
* Varaudu sähkö- ja vesikatkoihin. Lataa kännykkä. Varaa juomavettä erilliseen astiaan. Varaa ruokaa, jota ei tarvitse lämmittää. Tarkista taskulampun paristot. 
* Lue lisää kotivarasta Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen nettisivuilta.

Myrskyn aikana
* Pysy sisätiloissa.
* Älä yritä korjata omaisuusvahinkoja myrskyn aikana.
* Ulkona varo ja suojaudu kaatuvilta puilta.
* Jos olet autolla liikenteessä, varo puuskittaista myrskytuulta. Varo voimakasta sivutuulta etenkin silloin, kun ajat metsän keskeltä aukealle paikalle. Huomio keli (sade, näkyvyys, tienpinnan liukkaus) ajonopeudessasi.
* Sähkökatkon aikana älä avaa turhaan jääkaappia tai pakastinta, jotteivät ruuat lämpene.
* Kuuntele tarvittaessa lisätietoja radiosta (auton radio, radio kännykän kautta, patteriradio)."

 

Tutki paikallisia säähavaintoja ja -ennusteita täältä.

(28.10.2013 LV)

Klikkaamalla lisätietoja