Kesäkurpitsasta on moneksi

Kukkien frittaus – kuinka hyödynnän kesäkurpitsan ylituotannon

Sekoita tasainen uppopaistotaikina. Helppo muistisääntö vinkiksi kuuluu: 2 desiä vettä, siitä puolet vehnäjauhoja, siitä puolet perunajauhoja  ja taas puolet  leivinjauhoja. Älä unohda suolaa. Anna ässehtiä peitettynä jääkaapissa muutama tunti. Tai voit toki tehdä sen jo edellisenä päivänä. Taikina on sopivan paksua, kun se tarttuu hyvin lusikkaan mutta silti valuu reilusti.

Kerää kukat. Varistele pikku mönkiäiset ja mahdollinen pöly luontoon. Poista kukan sisältä emi ja ulkopinnalta vihreät, suipot lehdet. Jätä kukkaan vartta sen verran, että sormet mahtuvat hyvin tarttumaan friteerattuun herkkuun.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa kattilassa kuumaksi. Lämpötilan tarkistamisen vinkki: Valuta muutama tippa taikinaa öljyyn. Kun taikinapallot alkavat heti reippaasti sähistä, on öljy tarpeeksi kuumaa. Upota kukat taikinaan kauttaaltaan. Sujauta taikinoidut kukat valuvina varovasti matalalta öljyyn. Kukat ovat kypsiä, kun taikinakuoren väri on kauttaaltaan kullanruskea. Nostele valmiit kukat talouspaperille valumaan. Reikäkauha on aika kätevä tähän. Ripsauta suolaa päälle. Kukat pysyvät tarjoilukelpoisina 50 asteisessa uunissa ilman kantta muutaman hetken.

Toki voit täyttää kukat vaikka mielijuustollasi. Tällöin suputa terälehdet tiukasti sormien väliin ja kasta ne taikinaan samalla otteella.

Friteeratut kesäkurpitsankukat ovat mukava tapa välttää kasvin ylituotantoa. On kuitenkin jo saattanut käydä niin, että sitä ylituotantoa on päässyt kertymään. Eikä kaukaisempienkaan naapureiden riemunkiljahdukset enää tervehdi tuomisiasi.

Tällöin kannattaa yrittää kesäkurpitsakeittoa, marinoituja kesäkurpitsoja, kesäkurpitsaa grillattuna tai paistettuna, muhennoksena, curryna tai vaikkapa gratiinina hyvän juuston kaverina. Toiset tykkäävät siitä jopa pikkelsiksi tehtynä.

Jos kiinnostuit aiheesta, niin pyydettäessä kerron lisää reseptiikasta ja ruokalajien menestyksestä lapsiperheessä toimitus(at)vihtijarvi.fi välityksellä.

  (30.8.2013 Tero Pullinen)

Klikkaamalla lisätietoja