Romantiikan ja temperamenttien vivahteita - Vihtijärven Kamarimusiikki 2013

Kulttuurinen aktiivisuus määrittää yhteisön identiteettiä mitä suurimmassa määrin. Vihtijärven kyläyhteisö ei ole aiemminkaan pitänyt kulttuurin kynttiläänsä vakan alla, ja nyt heinäkuisena viikonloppuna saatiin uusi näyttö vihtijärveläisen lahjakkuuden ja yhteishengen voimasta. Vihtijärven Kamarimusiikki –tapahtuma järjestettiin 19.-21.07.2013 nyt toisen kerran, ja tapahtumapaikkana oli ensimmäisen vuoden 2011 tapahtuman tavoin Vihtijärven kappeli.

Taiteellisena johtajaparina toimivat vuoden 2011 tapaan Maria Bürgi-Brummer ja Ueli Bürgi. Jo toisen kerran he loihtivat kamarimusiikkitapahtumasta unohtumattoman elämyksen niin seudun asukkaille, kesävieraille kuin kauempaakin saapuneille. Kansainvälisyys loisti niin ohjelman sisällössä kuin esiintyjissäkin, ja musiikillinen anti tarjosi sopivaa haastetta sekä soittajille että kuulijoille. Vihtijärven kappeli sopi areenaksi oivallisella tavalla. Esiintymislavan pystytyksessä oli osoitettu sekä pelisilmää että vaivannäköä turmelematta kappelin intiimiä miljöötä. Yleisöstä varmasti tuntui siltä, että tätä musiikkia tehtiin juuri minulle ja meille. Ja yleisöä toden totta riitti: konserttivieraita kolmena päivänä oli yhteensä peräti 350.

Romantiikan vivahteita

Perjantaina 19.07. teemana olivat ”Romantiikan vivahteet”, ja esiintyjinä olivat Maria Bürgi-Brummer (sello) ja syntyperältään kroatialainen Sveitsissä asuva Maša Wälti- Mihič (piano). Ohjelma sisälsi Schumannin, Brahmsin ja Griegin sävellyksiä. Erityisesti Griegin sonaatti pianolle ja sellolle kuulosti siltä, kuin muusikkopari olisi aina soittanut yhdessä - elämys oli pysäyttävän kaunis. Yleisö sai palkinnoksi mitä halusi, eli vielä ylimääräisenkin kappaleen, jossa peikonpoikaset tanssivat veikeästi sellon ja pianon tahdittamina. Kahden tyylikkään kolmen lapsen äidin tarjoaman musiikki-illan täydensivät kappelin ikkunasta siivilöityvät punaiset ja valkoiset valonsäteet ja kiireetön viikonlopun alun tunnelma.


Ylimääräisen kappaleen ajaksi pianisti Maša Wälti- Mihič veti yleisön riemuksi päälleen kiitoksissa saamansa Vihtijärvi-paidan. Taustalla myös ansioikkaasti tapahtuman aikana sivunkääntäjänä toiminut Essi Uramo.

Neljä temperamenttia

Lauantaina vuorossa olivat Ueli Bürgi (viulu) ja alun perin yhdysvaltalainen mutta nykyisin 1980-luvulta lähtien Sveitsissä vaikuttava pianisti Robert Hairgrove. Tällä kertaa teemana oli ”Neljä temperamenttia”, ja emootioiden ääriviivojen luojia olivat Grieg, Beethoven, Pablo de Sarasate sekä Ravel. Bürgin viulu soi erityisen taidokkaasti Beethovenin sonaatin hitaissa jaksoissa ja Ravelin vivahteikkaassa romanirapsodiassa. Hairgroven tyynen eleetön esiintyminen ja soittamisen vaivattomuus eivät myöskään jättäneet ketään kylmäksi.

Pianokvartetin energiaa

Tapahtuman kohokohta koettiin sunnuntaina 21.07. kun Maria Bürgi-Brummer, Ueli Bürgi, Robert Hairgrove ja alttoviulisti Janne Saari kokosivat voimansa kvartetiksi ja soittivat Dvořákin ja Brahmsin pianokvartetot. Kumpikin teos sisälsi sekä jylhän voimakkaita että seesteisen melodisia osia, mikä antoi mahdollisuudet tarkkailla kutakin soitinta erikseen ynnä niitä yhdessä. Taiteilijat soittivat vapautuneesti ja pehmeällä kosketuksella, ja yleisö eli vahvasti mukana. 


Kiitokset taiteilijoille ojensivat sunnuntain päiväkonsertin päätteeksi kesävihtijärveläiset Heljä ja Kimmo Kontula.


Vihtijärven Kamarimusiikki on hätkähdyttävä osoitus sekä kulttuurisen uudisraivaajahengen että yhteisön talkoohengen merkityksestä. Epäilyksettä taiteilijapariskunta Bürgi-Brummerin musiikillinen osaaminen ja halu toimia edelläkävijänä ovat olleet tapahtuman liikkeellepaneva voima, mutta on helppo arvata, että heillä on myös taitoja verkostoitua kollegojensa kanssa ja motivoida heitä. Ueli Bürgin lauantaina esittämä anekdootti koskien hänen tutustumistaan Robert Hairgroveen viestitti hauskalla tavalla siitä, miten kulttuurimaailman satunnaiset törmäykset voivat johtaa elinikäiseen kumppanuuteen ja ystävyyteen.


Vihtijärven Kamarimusiikki -tapahtuman kansainväliset taiteilijat Robert Hairgrove (vasemmalla) jMaša Wälti- Mihič (oikealla) sekä tapahtuman taiteelliset johtajat Maria ja Ueli Bürgi Brummer.

Kulttuurinen aktiivisuus muovaa yhteisön identiteettiä

Vakuuttavat tutkimukset viittaavat myös siihen, että osallistuminen kulttuuritapahtumiin pidentää yksilön elinikää – puhumattakaan siitä, että se parantaa elämisen laatua. Niin Vihtijärven vakinaisten kuin myös sen kesäasukkaiden puolesta on siksi aiheellista kiittää myös Vihtijärven kyläyhdistystä erinomaisista järjestelyistä. Kamarimusiikkihanke on aivan varmasti vaatinut paljon työtunteja, joista ei ole palkkaa maksettu. Voi vain hartaasti toivoa, että sekä intoa että tukijoita löytyy myös tuleville kamarimusiikkitapahtumille.


Tapahtuman väliaikatarjoilut oli suunniteltu musiikillisia teemoja myötäleviksi. 
Viimeistelemässä Kirsi Korpiniitty ja Leena Viitaniemi.

Tässä kulttuuritapahtumassa kohtasivat suomalainen, keskieurooppalainen ja anglosaksinen musiikkimaailma toinen toisensa, ja kappelin käytäväkeskusteluissa kuultiinkin suomen kielen ohella saksaa, ruotsia ja englantia. Vuoden 2010 suomalainen kylä näyttääkin astuneen yhden askelen lähemmäksi kohti nimitystä jonkin tulevan vuoden eurooppalaiseksi kyläksi!

(22.07.2013) Kimmo ja Heljä Kontula, Vihtijärven kesäasukkaita Ylimmäisen rannalta
Kuvat: PPH ja AN 

Klikkaamalla lisätietoja