Kuntaliitokset puhuttivat kyläkokouksessa

Vihtijärven kyläkokoukseen kylätalolle saapui sateisena huhtikuun iltana 18.4. kolmisenkymmentä kyläläistä.  Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Risto Laalahti. Vierailijaksi oli kutsuttu Vihdin kunnan hiljattain työnsä aloittanut maankäyttöinsinööri Petra Ståhl. Tuomisinaan Petralla oli tietoa kunnan maankäyttöasioista Vihtijärven kannalta sekä kevään ensimmäiset valkovuokot - power point-esityksessä tosin.

Laajaa keskustelua herätti meneillään oleva kuntauudistus. Myös maankäytön kannalta tulevaisuus on hämärän peitossa. Mahdollisen ehdotetun metropolihallinnon vaikutuksia on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida. Vaikuttaa jopa todennäköiseltä että maankäytölliset toimintamahdollisuudet metropolikaavan myötä kapenevat niin kunnan kuin yksittäisten asukkaidenkin vinkkelistä. Kunnan näkemyksenä Petra Ståhl uskalsi sanoa, että osakuntaliitos Vihtijärven tapauksessa ei virkamiesnäkökulmasta ole poissuljettu. Vihtijärveläisten kannatta seurata meneillään olevaa IV maakuntakaavan etenemistä, kunnan rakennusjärjestyksen päivitystyötä sekä naapurikuntien reuna-alueilla tapahtuvaa kehitystä.  ”Jatkakaa toimintaanne samalla linjalla kuin ennenkin”, evästi Petra Ståhl kyläläisiä, ”olette hyviä siinä!”.

     
 KY:n puheenjohtaja Anna-Liisa Kuusela  Maankäyttöinsinööri Petra Ståhl  Vesiosuuskunnan puheenjohtaja Paavo Norlamo

Kunta on tekemässä lausuntoa kuntaliitosasiasta. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu Anna-Liisa Kuusela tiedusteli kyläkokouksen kantaa siitä, onko kyläläisten enemmistö edelleen sitä mieltä, että olemme halukkaita liittymään Nurmijärveen. Kysymyksestä virinneessä keskustelussa pohdittiin Vihtijärven asemaa suurkuntien (Hyvinkää-Järvenpää- Kerava-Tuusula-Nurmijärvi-Mäntsälä-Sipoo-Pornainen tai Vihti-Kirkkonummi-Espoo-Kauniainen) muodostamisessa. Joka tapauksessa olemme reuna-alueella, mutta luontainen liittymissuunta tuntuisi edelleen esim. Sote-palveluiden, ja koulutuksen kannalta olevan Nurmijärvi. Kyläkokous siis totesi yksimielisesti, että haluamamme liittymissuunta on edelleen Nurmijärvi.

Puheenvuoroja käytettiin taas runsaasti kuntaliitosasiassa. Anu Kuusela alusti kokouksen ja KaarinaPullinen toimi sihteerinä.

Kyläyhdistyksen talous on kunnossa vaikka velkaa on vielä runsaasti

Kyläkokoukselle esitetyt yhdistyksen tilinpäätös, vuosikertomus, talousarvio ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin. Toiminta on aktiivista ja hankkeet vilkastuttavat sitä entisestään. Velkaa kyläyhdistyksellä on koulu- ja kylätalon remontin vuoksi vielä vähän yli 150.000 €, joten laakereille emme voikaan jäädä lepäilemään.

Kyläyhdistyksen hallitus pysyi lähes ennallaan

Kyläyhdistyksen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Anna-Liisa Kuusela valittiin yksimielisesti puheenjohtajaksi uudelleen seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Hallitukseen valittiin uutena jäsenenä Henna-Riina Kuusela. Uudelleen valittiin erovuoroiset Anita Vihtkari, Hans Brummer ja Markku Pietilä. Muita jäseniä kyläyhdistyksen hallituksessa ovat Eija S Jokinen, Kirsi Korpiniitty, Paula Eerola ja Kaarina Pullinen. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Eija S Jokinen, rahastonhoitajaksi Anna-Liisa Kuusela ja sihteeriksi Kaarina Pullinen. Seurakunnan edustajan kyläyhdistyksen hallituksessa toimii edelleen Pia Hägglund-Viljanen.

Kyläkokouksessa vallitsi leppoisa, avoin ja asiallisesti keskusteleva tunnelma.

Kylän kehittämishanke etenee aikataulussaan, Vesiosuuskunta etsii edelleen järkevintä ratkaisua

Vihtijärven kylän kehittämishanke II:sta kertoi kyläkoordinaattori Anu Nilsson. Kuluneen kauden aikana on toteutettu hankken mukaisia toimenpiteitä. Investointihankkeen myötä kylätalolle on saatu mm. tuolihissi, kalusteet, verhot sekä Kylätalo-opaste Vihtijärventien varteen. Kylälehden tekeminen on meneillään, kotisivuja kehitetään edelleen. Kylän tulevana yhteisenä ponnistuksena on päätetty yhdistysten yhteisessä kokouksessa kunnostaa Rokokota. Talkooporukkaan voi ilmoittautua kyläkoordinaattorille numerossa 044 2760 001 tai sähköpostitse kylakoordinaattori(at)vihtijarvi.fi. Myös kylän kehittämisideat voi kertoa AnuN:lle. 

Vihtijärven vesiosuuskunnan puheenjohtaja Paavo Norlamo totesi, että viimein monen mutkan kautta on mahdollisesti löytymässä uusi hyvä suunta vesiosuuskunnan käytännön toimien edistämiseksi. Hyvänä vaihtoehtona liittymiselle Nurmijärven suuntaan tai omalle isolle puhdistamolle ja pumppaamolle on toteuttaa useampi pieni järjestelmä. Tämä voisi helpottaa lupakäytäntöä ja tuoda kustannuksia alaspäin huomattavasti. Vesiosuuskunnan vuosikokous pidetään 28.5.2013 klo 18 Vihtijärven koulu- ja kylätalolla.

(19.4.2013 KP, kuvat AN)

Klikkaamalla lisätietoja