Suru-uutinen: "Siell´ on hieno hietakehto..."

Hyvä ystävämme Seppo Ranta-aho poistui joukostamme alkuviikosta. Seppo oli kaikille vihtijärveläisille lämminhenkinen ja aina hyväntuulinen ystävä. Viime vuosina kylällä ei ollut tilaisuutta, jossa Seppo ei olisi ollut mukana. Muistamme hänen hauskat tarinansa koulunmäeltä kuin myös Aleksis Kiven tulkinnat Taaborinvuorella.

Hän oli innokkaasti tuomassa Kiven Seitsemän veljeksen elinympäristöä Vihtijärvelle, rakkaaseen kotikyläänsä ja sydän intoa puhkuen puhui sen puolesta, myös Nurmijärvellä. Luultavasti tämän asian innoittamana, hän lahjoitti Vihtijärven koulun jokaiselle oppilaalle 12.09.2006 Kiven Seitsemän veljestä omistuskirjoituksellaan: "Vihtijärven koulun oppilas ... saa tämän kirjan tutustuakseen Seitsemän veljeksen maailmaan, jonka osana Vihtijärvi saattoi olla."

Olemme saaneet nauttia Sepon esityksistä myös kylämme juhlissa, hänen  esittäessään otteita Nummisuutareista tai Seitsemästä veljeksestä. Seppo kuului Vihtijärven kylähistoria Vihdin Kruunun historiapiiriin, jossa ensimmäinen vuosi hurahti kuunnellessa hänen hauskoja kertomuksiaan ja tarinoitaan. Myös kylän lapset ovat saaneet kuulla näitä tarinoita hänen kouluvierailujensa yhteydessä.

Sepon käsialaa on Kruunun takakannen teksti, jossa kuvataan rakasta kotikylää maailman parhaaksi paikaksi unohtamatta esi-isiämme.

"Ei maassa eikä taivaassa ole paikkaa niin rakasta kuin se, jossa synnyimme ja
kasvoimme ja jonka tantereilla pieninä piimäpartaisina piehtaroitselimme"
lainasi Seppo Aleksis Kiveä eräässä kylämme tilaisuudessa. Nyt Sepon maalllinen
matka on päättynyt ja hänelle rakas synnyinkylä on jäännyt meidän toisten
asteltavaksi.

 
Seppo Ranta-aho koulun avajaisissa 1.8.2009.

Se kulki rauhaisesti puolipäivän korkeudelle ylös
ja kallistui rauhaisesti alas illan lepoon
monen tuhannen auringon kiertoessa.
Aleksis Kivi

Kaipauksella Vihtijärven kyläläiset

(15.02.2013 teksti Anu Kuusela, kuva JuhaA)

Klikkaamalla lisätietoja