Koululaiset saivat ensiapukoulutusta

Koululaiset saivat ensiapukoulutusta

Vihtijärven koululaiset ja opettajat pääsivät maanantaina 23.10. opiskelemaan ensiavun alkeita, kun Kia Brummer ja Johan Nyman  Johanniitoista saapuivat vierailemaan koululla. 

Pienemmät oppilaat saivat kertoa omista kokemuksistaan, millaisia haavereita heille itselleen tai jollekin tutulle on sattunut. Isommat puolestaan pääsivät jo kokeilemaan kaverin kääntämistä kylkiasentoon ja harjoittelemaan hädässä olevan kohtaamista.

Koulutuksessa keskityttiin paitsi niihin taitoihin joita ensiaputilanteessa on hyvä hallita, myös erityisesti hätänumeroon soittamiseen. Kaikkea ei voi eikä tarvitse osata, kun osaa käyttää puhelinta ja soittaa 112, on jo tehnyt paljon. Hätäkeskuksessa koulutettu väki osaa kyllä ohjata eteenpäin. Tämän saivat demonstraatiossa oppilaatkin huomata, kun kysymysten avulla kouluttajat ohjasivat syvän haavan saaneen potilaan ensiavussa. Ja vaikka potilaskin pyörtyi kesken toimenpiteen, ei mennyt neuvokkailla auttajillamme sormi suuhun.

 
Potilas tuupertui lattialle kesken haavan sitomisen. Ohjeita hätäkeskuksesta saatiin radiopuhelimen välityksellä.

Koulutuksen tärkein viesti ei kuitenkaan ollut se, että auttaakseen pitää muistaa ulkoa, kuinka monta kertaa piti puhaltaa ja painaa elvytettäessä, mitkä olivatkaan kolme K:ta tai että osaat tehdä kauniin rusetin painesiteen päättelyyn. Tärkein viesti meille kaikille on hyvin yksinkertainen: Mene toisen ihmisen luo. Ensiapua on vaikea antaa, jos et uskalla kohdata toista ihmistä.

 
Ensiapukoulutuksen lisäksi koulu sai hyvin varustellun ensiapulaukun. 

Teksti ja kuvat: Suvi Salonen

Klikkaamalla lisätietoja