Hiiskulassa jäi puimatta yli 30 hehtaaria peltoa vuonna 1974

Hiiskulassa jäi puimatta yli 30 hehtaaria peltoa vuonna 1974

Viime aikojen sateet ovat herättäneet paljon keskustelua ja jopa epäuskoa – onko koskaan satanut näin paljon?

Ali-Kärrin joen varrella Ylimmäisen järven länsipuolella olevat pellot on ehditty puida tänä vuonna ennen tulvaa, nyt olisi puimurilla todellisia hankaluuksia.

Hiiskulassa on systemaattisesti tarkkailtu säätä ja mitattu vuorokausien sademääriä jo vuodesta 1924, joten toimitus kääntyi Hans Brummerin puoleen saadakseen oikeaa tietoa sademääristä.

”Tähän päivään 13.10. mennessä olen lokakuun aikana mitannut 111,8 milliä joten vuoden 2006 ennätykseen 228,1 mm on vielä matkaa”, kertoo Hans. Normaali lokakuinen sademäärä on noin 70+ millimetriä. 

Runsaat sateet ovat aiheuttaneet harmia viljelijöille tänä syksynä. Hans muistaa myös lokakuun 1974 viljelyn kannalta vaikeana ja märkänä syksynä: ”Hiiskulassa jäi puimatta yli 30 hehtaaria, muun muassa Sorvarin pohjoispelto. Nelivetotraktoreita ei ollut ja pellot olivat niin märkiä, että Valmet 702 traktoreihin ostettiin metalliset kitkaketjut, jotta peltotyöt saataisiin jotenkin tehtyä. Ihan kaikki kyntötyöt eivät siltikään onnistuneet, kun pellot eivät kosteuden vuoksi kantaneet”.

Lokakuun 1977 sademäärä oli 97,4 mm, kymmenen vuotta myöhemmin lokakuussa satoi vain 50,7 mm. Vuosi 1987 oli muutenkin erityinen: ”Oli kylmä kesä ja kasvukauden lämpösumma alhainen, lokakuussa puitiin osittain vihreää kauraa. Henkilökohtainen, ei kuitenkaan varsinaisesti sateisiin liittyvä, muistikuva on että Hiiskulassa vuonna 1987 juhannuksen jälkeen Sorvarin suota kynnettäessä tuli jääpaloja ylös kynnön yhteydessä. Tämä siitä syystä, että alkuvuosi 1987 oli erittäin kylmä. Lämpötila oli kuusi viikkoa vähintään - 25 astetta, oli tosi kylmää, ja kylmän kasvukauden takia jäätynyt maa suli hitaasti vielä alkukesästä”.

"Suurin yksittäinen sade jonka Hiiskulassa olen mitannut, on todennäköisesti heinäkuun 6. päivä 2002", kertoo Hans. "Silloin oli voimakas sade ukkosen siivittämänä ja mittalasiin kertyi 64,9 mm. Sen mittaamiseen tarvittiin yli kuusi 10,0 mm:n mittalasillista. Vettä tulvi sisään Hiiskulan pumppulaitokseen ja kasteli vesipumpun sähkömoottorin".

Sadetilastoja selatessaan löysi Hans myös itseään koskevaa tietoa: ”Hauska yksityiskohta tuli ilmi tästä arkistomaterialista: edesmennyt isäni oli merkannut sadekirjaan että astuin armeijan palvelukseen 14.10.1977 siis melkein 40 vuotta sitten”. 

12.10.2017 HB/kp, kuva Heli Einesalo

Lue myös juttu Hiiskulan sademittarista viiden vuoden takaa.

Klikkaamalla lisätietoja