Amanuenssi ja maisema-asiantuntija kylän historian tulkkeina

Amanuenssi ja maisema-asiantuntija kylän historian tulkkeina

Seppä, Aliseppä, Yliseppä, Niemenkylä, Vanhakylä, Ylivanhakylä, Alivanhakylä, Syökäri.
Tuttuja nimiä vilahteli Vihdin Museon Amanuenssi Matti Mäen tarinoita kuunnellessa Avaimet Maisemaan -hankkeen järjestämällä torstai- illan muinaisjäännöskävelyllä.
Hän johdatteli 17 kuulijaansa harvemmin kuljettuja reittejä Vihtijärven keskustassa koulun risteyksestä vanhaa tienpohjaa Niemenjärven rantapeltojen ja metsäsaarekkeiden läpi. Juuri näillä saarekkeilla vanhoja talonpaikkoja on ollut.

Matti kertoi värikkäästi talojen vaiheista ja jaoista, naimakaupoista ja tilojen myynnistä. Kaikista ei ole säilynyt edes kivijalkoja, mutta joitain vielä asutaankin. 


”Nyt olemme Sepän keskiaikaisella kyläpaikalla”, kertoo Vihdin Museon Amanuenssi Matti Mäki.

Maisema-asiantuntija Auli Hirvonen toi retkelle toisen ulottuvuuden. Hän kehotti kiinnittämään huomiota peltosaarekkeiden kätköistä mahdollisesti löytyviin vanhoihin kasveihin ja puihin kivijalkojen ja muurikivikasojen lisäksi. Peltosaarekkeet ovat Aulin mukaan maisemallisesti merkittäviä kylän keskustassa sijoittumisensa johdosta vieläkin. Kannattaa käydä katsomassa paikan päältä. Keskusta näyttää melko lailla toisenlaiselta noilta paikoilta.

Puhetta oli myös koleasta kevätsäästä. Matti kertoi vielä yhden tarinan kylmän innoittamana. Alivanhakylän tyttären hääseurue ajoi hevosilla Ylimmäisen jäätä pitkin kohti morsiamen uutta kotia huhtikuun lopulla 1860- luvulla. Niin että on kylmää ollut aikaisemminkin. Tosin tuolloin se merkitsi katovuosia ja nälänhätää.

Muinaiset kylätontit ja talopaikat ovat lailla suojeltuja. Niitä ei siis saa käydä kaivamaan omin päin.

Lisätietoa muinaisjäännöksistä www.kyppi.fi ja www.nba.fi.

(11.5.2017 Teksti ja kuva: Tero Pullinen)

Klikkaamalla lisätietoja