Diginatiivit ja kansakoulun kasvatit

Diginatiivit ja kansakoulun kasvatit

Tiistaina 11.4. marssivat Vihtijärven koulun 3.-6.-luokkalaiset opettajien johdolla kylätalolle koulun yläkertaan, mukanaan tabletit kuvaamista varten ja laput täynnä kysymyksiä. Tunnelma oli jännittynyt, mutta myös iloisen odottava.

Vastassa oli joukko Tiistaikerholaisia, jotka ottivat meidät mielissään vastaan. Lyhyen johdannon jälkeen päästiin sitten itse aiheeseen, dokumentin kuvaamiseen.

Eipä moni oppilas tiennyt, että ennen käytiin koulua myös lauantaisin, tai että musiikintunneilla opetus keskittyi laulamiseen. Kuri oli kovaa, eikä opettajalle ollut vastaan väittämistä. Monta muutakin mielenkiintoista tosiasiaa siitä, millaista koulussa ennen oli, saivat pienet haastattelijamme kuulla.

Opettajan näkökulmasta oli hienoa nähdä, kuinka oppilaat keskittyivät kuuntelemaan, millaisia muistoja oli jäänyt haastateltaville mieleen. Yhden oppitunnin ajaksi palasimme aikaan, jolloin koulussa ei ollut tabletteja eikä dokumenttikameroita, vaan pelättyjä laulukokeita.


Haastatteluita varten jakauduttiin ryhmiin. Tuula Ruissalmea ja Senja Vikgreniä haastattelivat Niklas, Joona, Iida, Matias ja Ilona.

Haastattelijatkin pääsivät kertomaan omista koulukokemuksistaan, nähtiinpä yksi cup song-esityskin, kun Iida esitteli taitojaan luokkakaverien laulaessa mukana. Esitys herätti asiaankuuluvaa ihastusta, kun oppilaat vielä lauloivat englanniksi.

Kokonaisuudessaan sukupolvien kohtaaminen oli hauska ja tunnelmallinen hetki. Toivottavasti pääsemme toistekin tekemään yhteistyötä. Sitä odotellessa on edessä ainakin editointia ja valmiin dokumentin ihastelua.

(26.4.2017 Suvi Salonen, opettaja, 5.-6.lk)

Klikkaamalla lisätietoja