Uusi kyläsuunnitelma on hyvällä alulla

Uusi kyläsuunnitelma on hyvällä alulla

Vihtijärven edellinen kyläsuunnitelma on tehty vuonna 2009, ja se tehtiin silloin koskemaan vuosia 2010-2016. Nyt on taas aika kirjata ylös tulevien vuosien suunnitelmat, ja siksi kyläyhdistys järjestää syksyn aikana kolme kyläsuunnitteluiltaa. Iltojen tuotoksena syntyy kyläsuunnitelma vuosille 2017-2022.

Ensimmäinen kyläsuunnitelmailta järjestettiin kylätalolla keskiviikkona 28.9.2016. Kyläsuunnitelman laatimisessa kylä saa apua Uudenmaan kylät ry:n kyläasiamies Pirkko Kaskiselta. Hän on ollut mukana tekemässä kyläsuunnitelmia muille kylille Vihdissä, mutta myös Nurmijärvellä sekä Karkkilassa.

Keskustelua käytiin Pirkko Kaskisen (toinen vasemmalta) johdolla, ja välillä ryhmä jakoi
kokemuksia siitä, mieltääkö itsensä ensisijaisesti vihtiläiseksi vai vihtijärveläiseksi.


Keskiviikkoillan tavoitteena oli saada käsitys siitä, minkälaiseksi kyläläiset haluavat Vihtijärven kehittyvän. Seuraavissa suunniteluilloissa luodaan toimenpidesuunnitelma tavoitteeseen pääsemiseksi sekä käydään läpi kyläsuunnitelmaluonnosta, joka aikaisempien iltojen perusteella syntynyt.

Ilta alkoi edellisen kyläsuunnitelman toimenpidetaulukon läpikäymisellä. Siihen oli jaoiteltu viiden eri tason tavoitteita sen mukaan, kuinka helposti niiden on arveltu olevan toteutettavissa. Taulukkoa läpikäydessä todettiin, että osa vuonna 2010 kirjatuista tavoitteista tuntui silloin lennokkailta, mutta ovat silti toteutuneet.

Pirkko ohjeisti unelmien kylää suunnittelemaan tulleita kyläläisiä pitämään mielessä muutaman peruskysymyksen siitä, mitä haluamme. Haluammeko säilyttää kylän nykyisen laisena ja kokoisena vai haluamme kylän kasvavan? Haluammeko tulevien luontoreittien olevan kylän väen käytössä vai haluammeko houkutella ulkopuolisia ja mahdollista yritystoimintaa niiden ympärille? Tahdommeko Vihtijärven säilyvän ”nukkumakylänä”, josta pendelöidään töihin vai tahdommeko luoda työtä tänne? Haluammeko Vihtijärvestä kylän, joka profiloituu tietyn ikäryhmän, esim. lapsiperheiden, alueeksi, vai haluammeko että kylässä voisi elää kehdosta hautaan? Näiden kysymysten ääreltä joukko jakaantui kolmeen ryhmään käymään keskustelua arvoista, joiden pohjalta Vihtijärven tulevaisuutta suunnitellaan.

Ryhmät piirsivät ryhmätöiden ja keskustelujensa lopputuotokseksi kartat unelmien Vihtijärvestä, jotka esiteltiin kaikille paikalla olijoille. Jokaisesta kolmesta kartasta löytyi samoja piirteitä: maataloutta, asutusta, puhdasta luontoa, palveluja kylän ytimessä ja kyläkoulu, luonnollisesti. Mutta myös luovempiakin ideoita tuotiin esiin. Kylällä nähtiin musiikkifestivaaleja, etätyöpisteitä, omaa energiantuotantoa, Bed & Breakfast -majoitusta, yhteissauna ja susiperhekin. Raikas idea oli myös sellaisten työskentelytilojen järjestäminen kylälle, johon kiertävät palveluntuottajat, siis esimerkiksi kampaajat, hierojat, verinäytteenottajat, voivat tulla antamaan palveluitaan.  

Näiden ideoiden sekä myös kesällä toteutetun kyläkyselyn pohjalta kyläsuunnitelman työstämistä jatketaan keskiviikkona 26.10.2016 kylätalolla. Tervetuloa!

Heli Einesalo esittelee ryhmänsä ajatusta unelmien kylästä. Kylän sydän on paikallaan.

(1.10.2016 LRJ)

Klikkaamalla lisätietoja