Patoon ja kosteikkoon tutustuttiin sunnuntaina

Patoon ja kosteikkoon tutustuttiin sunnuntaina

Vihtijärven osakaskunnan puheenjohtaja Risto Kivistö johdatteli kiinnostuneet kyläläiset vesistöaiheiselle retkelle sunnuntaina 7.8. Pato- ja kosteikkoretki toteutettiin osana kyläyhdistyksen Vahvistuva Vihtijärvi -hanketta ja sen teemoitettua luontokurssia. 

Noin 15 hengen porukka kokoontui päiväkodilla, josta jatkettiin kimppakyydein Vehmaantietä Lapoon alapuoliselle padolle. Kyseessä on pohjakynnyspato, jonka tehtävänä on pitää Lapoon pinnankorkeus vakiona. "Jos tällä kohtaa ei olisi minkäänlaista patoa, Lapoon pinnankorkeudessa saattaisi esiintyä jopa 40 cm vaihteluita", Risto Kivistö kertoi.


Vesi virtaa kynnyksen yli pois Lapoosta silloin, kun pinta nousee korkealle. Pinnan laskiessa virtaus luonnollisesti lakkaa.

 
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry valitsi keväällä Risto Kivistön vuoden vesiensuojelijaksi.

Lapoojärvi kuuluu Vihtijoen alaosan valuma-altaaseen, ja siitä on siten virtaus myös Hiidenveteen asti. Suhteellisen rehevä järvi on kooltaan n. 112 hehtaaria, ja sen rannoilla on paljon varsinkin vapaa-ajan asutusta. Kyseessä on hyvin matala järvi; syvin luodattu kohta on 3,2 metriä, ja koko järven keskisyvyys jää vain 1,8 metriin. 

Retkeläiset tutustuivat myös Lapoon itäpuolella sijaitsevaan kosteikkoon, joka on tehty järven suojelemiseksi. Kosteikon tehtävänä on kerätä lähialueilta järveä kohti valuvat ravinteet. Kosteikkoon kertyvää kiintoainetta tyhjennetään ja kuljetetaan etäämmälle järvestä.


Kosteikko on toteutettu kaivurivoimin. Lähialueen asutuksista ja peltoalueilta mahdollisesti valuvat ravinteet kerääntyvät kosteikkoalueelle, eivätkä päädy suoraan järveen.


Retken päätteeksi jatkettiin keskustelua ja juotiin kahvit läheisellä riihellä. Karttaa tarvittiin avuksi, kun tutkittiin alueen vesistöjä. Vihtijärven-Lapoojärven Suojeluyhdistys ry:n puheenjohtaja Soile Petrellin keittämät kahvit ja mustikkapiirakat maistuivat!


Luontoteemaiset retket ja luennot jatkuvat syys-lokakuussa. Tiedossa on ainakin puu- ja pensasaiheinen retki Hiiskulan alueelle - seuraa ilmoittelua!

(11.8.2016 HE, kuvat Juha Ahvenharju)

Klikkaamalla lisätietoja