4H-leiri valtasi kylätalon

4H-leiri valtasi kylätalon

Kyläyhdistyksen toimistoon kantautuu seinän läpi iloista puheensorinaa ja elokuvan ääniä – kylätalolla majailevat 4H-leiriläiset viettävät sadepäivää leffaa katsoen. ”Tämä on lisäksi hyvä rauhoittumiskeino – ollaan kaikki aika poikki viikon ohjelman jälkeen”, Vihdin 4H:n toiminnanjohtaja Mirva Lindfors naurahtaa.

4H-järjestö on lasten ja nuorten järjestö, joka toimii useissa eri maissa. Toimintaan kuuluvat mm. erilaiset kerhot, kurssit ja leirit. Järjestön nimi, 4H, tulee sanoista head, hands, heart and health.

Vihtijärven kylätalolla on kuluneen kahden viikon aikana ollut 6-13 -vuotiaille lapsille tarkoitetut leirit. Edellinen leiri loppui viime perjantaina, ja seuraava alkoi heti tämän viikon maanantaina. ”Onhan tämä ajoittain ollut melkoista hulinaa”, naureskelee Mirva Lindfors. Tällä viikolla leiriläisiä on noin 16, mutta Mirva ei ole toki vastuussa heistä yksin. Hänen lisäkseen leirillä on 16-20 -vuotiaita nuoria ohjaajia, jotka ovat käyneet ohjaamista varten ohjaajakoulutuksen. Siihen sisältyy mm. ensiapu- ja ryhmänohjaamiskoulutusta sekä viiden päivän leiriharjoittelu. ”Nuoret ovat hyvin yhteydessä lapsiin”, Mirva kertoo.

”Nykyään järjestetään harvemmin yöleirejä, sillä työmäärä on tietenkin suuri. Itse kuitenkin jaksan näitä aina järjestää, sillä lapsista todella näkee kuinka iso positiivinen vaikutus tällaisella heihin on”, Mirva toteaa. Leirin ajaksi lapsilta kerätään puhelimet, ja vanhemmat voivat olla yhteyksissä ainoastaan ohjaajan kautta. Näin kaikki ylimääräinen jää pois, ja leirin ajan keskitytään vain ja ainoastaan sen sisältöön. Tärkeänä asiana Mirva mainitsee mm. sosiaalisten taitojen kehittymisen. ”Leireillä on myös pedagoginen merkitys, sillä opettelemme täällä erilaisia tärkeitä elämäntaitoja. Lisäksi kaikki pääsevät aina tekemään ja asioista keskustellaan paljon. Näin lapsille tulee tunne osallisuudesta, mikä on todella tärkeää”. Mirva kuvailee.


Sateinen aamupäivä kuluu kylätalolla leffaa katsellessa.

Leirillä jokaisella päivällä on oma teemansa, esimerkiksi hyvät käytöstavat, ja päivän aikana toimitaan kyseisen teeman ympärillä. Koko leirin ajan kestäväksi teemaksi on noussut hyvien tekojen tekeminen. Päivän päätteeksi jokainen saa kertoa minkä hyvän teon on päivän aikana tehnyt toiselle. ”Teot ovat pieniä, mutta on hyvä, jos jokaiselle jää takaraivoon, ettei toisten auttaminen vaadi paljoa”, Mirva täsmentää. Lisäksi leireillä opetellaan arjen taitoja mm. olympialaisten muodossa. Yhtenä lajina on ollut perunankuorinta. Tärkeitä teemoja ovat myös kokkaus, ongelmanratkaisu ja luontoon liittyvät taidot. Myös eläimet ovat vahvasti mukana leirihengessä, sillä leiriläisiin lukeutuvat myös hamsteri ja Möllykkä-niminen kotilo sekä joinakin päivinä vieraileva leirikoira.

”On vanhempia, jotka ovat sanoneet, etteivät vaihtaisi näitä leirejä mihinkään – niin paljon ne lapsiin vaikuttavat”, Mirva sanoo. Leirit ajoittuvat alkukesälle, jolloin useat vanhemmat ovat vielä töissä. Leirien myötä lapset siis saavat tekemistä yksin kotona olemisen sijaan. Toimittaja suosittelee lämpimästi tutustumaan 4H:n toimintaan!

(16.6.2016 Myrsky Virmavirta)

Klikkaamalla lisätietoja