VPK:n Lähtövarmuus 2016-hanke saa Leader-rahoituksen

Lähtövarmuus 2016 sai Leader-rahoituksen

Maaseutukylän pienen palokunnan jatkuvana haasteena on saada mukaan riittävästi hälytystoimintaan osallistuvia palokuntalaisia. Ajokorttiuudistuksen jälkeen on ollut havaittavissa, että vaikka nuoria saadaankin mukaan, on yhä harvemmalla hallussaan kuorma-auton ajo-oikeus joka vaaditaan paloauton kuljettamiseen. Ilmiö on valtakunnallinen ja on puhuttanut jo useampia vuosia eri pelastustoimen ja vapaaehtoistoiminnan foorumeilla.

Vihtijärvellä on tällä hetkellä 19 hälytystoimintaan osallistuvaa palokuntalaista joista 6:lla ei ole C-korttia, kaikki alle 40 vuotiaita. Jos tilanteeseen ei reagoida millään tavalla, on nähtävissä, että vanhemman kaartin jäädessä sivuun, jää kortillisten osuus niin vähäiseksi, että palokunnan lähtövarmuus ja yksikön sisäisten tehtävien järkevä jakaminen vaarantuu.


Hälytysajossa paloauton kuljettajalta vaaditaan C-ajokortti. Pian sellainen on yhä useamman VPK:laisen taskussa.

Keväällä Vihtijärven VPK alkoi miettiä, miten itse voisimme tilanteeseen vaikuttaa. C-ajokortti on melko hintava, yleensä 1500 € tietämillä, joten harva nuori haluaa pelkästään palokuntaa varten sellaista hankkia omasta pussista. Myös pienelle palokunnalle on melkoinen taloudellinen puristus, jos palokunta päättää rahoittaa useamman ajokortin. Vihtijärven kyläyhdistys on ollut aktiivinen toimija joka on vetänyt useita projekteja Leader-rahoituksella. Esimerkistä rohkaistuneena otimme yhteyttä Ykkösakselin hankeneuvoja Anu Pekanniemeen ja tiedustelimme mahdollisuuksiamme saada rahoitusta koulutushankkeellemme ja kuinka meidän tulisi edetä.

Kilpailutimme korttikurssin kolmella autokoululla ja parhaan tarjouksen antoi Driving Team Nummelasta. Otimme myös yhteyttä Vihdin VPK:hon jotta saimme riittävän ison kurssin kokoon. Vihdistä mukaan tuli kolme hälytysosastolaista. Hankehakemusta täytimme sähköisesti Hyrrä-palvelussa ja Ykkösakselin hankeneuvojien kanssa yhteistyössä. Heidän apunsa olikin meille korvaamaton ja heidän avullaan onnistuimme saamaan hakemuksemme jo kesäkuun käsittelyyn, jossa se hyväksyttiin haetun mukaisesti.

Hankkeen kustannusarvio on 9000 € josta Leader rahoitusta on myönnetty 8100 € ja palokuntien maksettavaksi jää 900 €. Oppilaat maksavat itse viranomaismaksut 173 € ja tarvittavat lääkärintodistukset sekä passikuvat.
Aloitamme ajokorttiopinnot Nummelassa 16.6. ja 17.6. pidettävillä teoriapäivillä ja tavoitteena on saada kesän / syksyn aikana kaikki yhdeksän koulutettua C-ajo-oikeudelle.

Olli Saira
Puheenjohtaja, Palokunnan Vara-päällikkö
Vihtijärven Vapaaehtoinen palokunta ry

Linkkejä
www.ykkosakseli.fi
www.facebook.com/Vihtijarven VPK
www.vihdinvpk.fi

Klikkaamalla lisätietoja