Korkealle yrittää pitää, kyllä alas aina pääsee (VITAL)

Tavoitteet korkealla

Täällä Kaarina Pullinen, Vihtijärven kyläyhdistys ry:n VITAL -hankkeen hankevastaava. Käytän tätä Kyläkoordinaattorin blogia hyväkseni kertoakseni sekä kyläläisille että muille Vihtijärven vaiheita ja elämää seuraaville tahoille mitä hankkeessa tapahtuu ja missä mennään. Tässä blogissa esiin putkahtelevat ajatukset eivät aina ole Vihtijärven kyläyhdistys ry:n virallisia kannanottoja, vaan otan vapauden esittää myös täysin henkilökohtaisia näkemyksiäni aiheeseen liittyen sekä myös sen vierestä.

Uudenmaan Ely- Keskus on antanut 9.10.2013 myönteisen päätöksen Vihtijärven kyläyhdistys ry:n hankehakemukseen VITAL- hankkeen toteuttamiseksi. Hankkeen tarkoitus on löytää kyläläisten yhteinen tahto siitä, millaiselta kylämme näyttää pitkällä tähtäimellä - ja kuinka siihen päästään. Voihan olla että käsillä on oivallinen hetki päättää asiasta itse, ennen kuin kylän tulevaisuudesta ehkä päätetään jossain aivan muualla. Espoossa, Nurmijärvellä tai kuka ties Brysselissä.

Tarkoituksena on myös selvittää, voisimmeko omalta osaltamme helpottaa kunnan ja valtion virkamiesten yhteistyötä haja-asutusalueita koskevissa ratkaisuissa. Olemme nimittäin Vihtijärven alueen asioissa parhaita asiantuntijoita. Lisäksi aiheena on pohtia paikallishallinnon järjestämistä niin, että voisimme käyttää asiantuntemustamme ehkä aiempaa enemmän - ja samalla helpottaa ylikuormittunutta kuntaa.

Kohti kansainvälisyyttä

VITAL- hanke on osittain kansainvälinen ja kyläyhdistykselle ensimmäinen laatuaan. Olemme löytäneet Irlannista itsellemme kumppanikylän, joka painii paljolti samantyyppisten ongelmien kanssa kuin Vihtijärvi. Kansainvälisyys on omakohtaisten kokemuksieni mukaan ajatusmaailmoja avartavaa - varsinkin uusia ratkaisuja etsittäessä. Kansainvälisyys nostaa kylällä päätään jo siellä täällä eri yhteyksissä ja se on mielestäni mainio asia. Oppimalla muista kulttuureista, voimme löytää itsellemme jotain arvokasta - tervetuloa joukolla esimerkiksi koulun ja VPK:n yhdessä järjestämään koko perheen Halloween- karnevaaliin Nummituvalle 1.11.2013 klo 18 alkaen!

VITAL- hankkeen hankesuunnitelma löytyy tiivistetyssä muodossaan kylän kotisivuilta tässä linkissä.

Hanketyöryhmä kokoontuu

Hankepäätös on siis juuri saatu ja varsinainen työ voi alkaa. Ensimmäisiä taustatyöskentelyn lisäksi tehtäviä käytännön asioita on ollut kutsua kokoon hanketyöryhmä pohtimaan hankkeelle parasta etenemismallia. Tähän on jo lupautunut edustajia kunnasta, Ely- keskuksesta, Uudenmaan liitosta, Ympäristöministeriöstä sekä tietysti paikallisesta Vesiosuuskunnasta ja kyläyhdistyksestä. Kokoonnumme ensimmäisen kerran 20.11. Vihtijärvellä.

Lisäksi hankesuunnitelman mukaan tehdään ammattilaisten kanssa ensin tarvekartoitus siitä, millaisia työkaluja meillä on jo olemassa ja mitä vielä tarvitaan, jotta voimme yhdessä alkaa suunnittelemaan kylämme tulevaisuutta realistiselta pohjalta - tätä varten on viime viikolla lähetetty tarjouspyynnöt neljään eri alan yritykseen.

Otan mielelläni vastaan kommentteja, ehdotuksia, ideoita ja mielipiteitä asiaan liittyen. Voit olla yhteydessä suoraan minuun sähköpostitse kaarina.pullinen(at)vihtijarvi.fi tai puhelimitse 044 2760 004. Tapaan erittäin mielelläni myös kasvokkain. Kommentteja voi myös lähettää anonyymisti vihtijarvi.fi- toimituksen kautta tässä linkissä.

Kyläkokouksessa oli innostava tunnelma

Tänä iltana vietettiin hankkeen ensimmäistä yleisötapahtumaa, VITAL-aiheista kyläkokousta. Tämä tilaisuus oli omistettu pelkästään hankkeelle. Osallistujia oli sateisesta kelistä huolimatta kylätalolla noin kolmekymmentä. Lämpimät kiitokset kaikille mukana olleille aktiivisuudesta! Esille tuli monta hyvää seikkaa ja konkreettisia ideoita, pubillekin saattaa löytyä se paikka kylältä.  

Ilahduin tavattoman positiivisesta tunnelmasta ja siitä että sain ensimmäisen kutsun kylän keskustan alueen maanomistajan kotiin keskustelemaan asiasta. Myös pätevien talkoolaisten ilmoittautuminen jo tässä vaiheessa on todella ilahduttavaa! Yhtenä vaihtoehtona kylän tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi ehdotettiin kansalaistottelemattomuutta - hyvä idea, mutta koitetaan ensin jos näillä sovinnaisemmilla konsteilla saataisiin jotain aikaan... 

Otsikon kansanviisaus ”Korkealle yrittää pitää, alas aina pääsee” on juuri lahjaksi saamani kirjan mukaan viisaus Orimattilasta. Tällä ajatuksella on hyvä aloittaa hanketyö.

Vitaalisin terveisin,

28.10.2013 Kaarina

Klikkaamalla lisätietoja