Arto Vihtkari, 47

 

Yrittäjä rentoutuu liikkumalla 

Maaliskuun kuukauden kyläläinen lienee useimmille vihtijärveläisille hyvin tuttu. Jos vähänkään on käynyt kylän tapahtumissa, on varmasti tavannut Vihtkarin Arton. Mies on tuttu ääni ja näky erityisesti Vihtijärven Uhkan urheilu- ja viihdetapahtumissa. 

Arto on ollut Uhkan toiminnassa mukana jo pitkään, ja hänen nimensä löytyy Uhkan lähes jokaisen jaoston jäsenistöstä. Lisäksi hän on Uhkan hallituksen jäsen. Arto on yksi niistä puurtajista, joiden panoksella Nummituvalla järjestetään joka vuosi mm. pikkujoulut, juhannuskisat ja Vihtijärvihölkkä.

Urheilu onkin Artolle kaikkein mieluisin harrastus. Miehen voi bongata niin lenkkipolulta kuin hiihtoladultakin, ja lisäksi hän pelaa vielä lentopalloa ja pesäpalloa. Onneksi näitä kaikkia lajeja voi harrastaa omalla kylällä! Eikä Vihtijärveltä muutoinkaan puutu mitään, hän pohtii. Paitsi ehkä urheiluhalli, se olisi loistojuttu.

Arto on myös yrittäjä ja maanviljelijä. Voiteluaineiden maahantuontiyritys Oy Woodeco Ltd pitää miehen kiireisenä, välillä viikonloppuja myöten. Kesäaikaan on vielä ehdittävä hoitaa kotitilan viljelykset. Lahden tila on Arton lapsuudenkoti, jonka isännäksi ja emännäksi Arto ja vaimo Merja ryhtyivät vuonna 1996. Pariskunnalla on 16-vuotias Valtteri-poika. Aiemmin tila on ollut maitotila, mutta lehmien pitoa Arto ja Merja eivät aikanaan päättäneet jatkaa. EU toi mukanaan sellaisen byrokratian, että pariskunta ei pitänyt maidontuotantoa enää kannattavana vaihtoehtona. Lehmistä luovuttiin, eikä päätöstä ole kaduttu.

Tilan erikoisuus on kuminan viljely. Kumina on maustekasvi, jota ei näe suomalaisilla pelloilla niin kovin usein. Sen osuus Vihtkareiden pelloista on noin puolet - lopulle kylvetään kauraa. Lisäksi pihamaalta löytyy peräti 450 pensasta mustikkaa. Puuhaa siis ei mieheltä puutu.

Tarkkasilmäinen huomaa, että Ylimmäistentien varrella lukee varsin monessa postilaatikossa nimi Vihtkari. Arton ja Merjan naapureina ovat Arton äiti Toini, veljet Jukka ja Harri perheineen sekä serkkupoika Jorma perheineen.
"Hyvin tämä toimii", Arto hymyilee, ja toteaa että apu löytyy aina läheltä jos on tarvis.

Miehelle on itsestään selvää asua Vihtijärvellä. 
"Sijainti on ihanteellinen. Saa asua täysin maalla, mutta jos tähän ympärille vetää harpilla ympyrän, osuu sen sisälle monta kaupunkia", Arto toteaa. Yrittäjällekin siis loistosijainti.
Lisäksi Vihtijärven lukuisat järvet tekevät paikasta ainutlaatuisen - Vihtkareiden pihalta onkin vain kivenheitto Ylimmäiseen.
Vantaallakin aikoinaan asunut mies toteaa, ettei enää lähde täältä pois.

07.03.2011 Teksti ja kuvat: Heli Einesalo

Klikkaamalla lisätietoja