Risto Kivistö, 69

Risto Kivistön kokoelmaan kuuluu muun muassa Jupiter-kynänteroitin. Yhteensä kotimuseossa on 5 000 esinettä, joista suuri osa on numeroitu ja luetteloitu.

Mies ja oma museo

Kun Risto Kivistö avaa varastonsa ovet, seuraa hetken hämmästynyt hiljaisuus. Risto ja vaimo Siiri ovat keränneet 5 000 vanhaa esinettä puolen vuosisadan aikana: venäläisen sotilaan reikäinen kypärä, juomaton Coca-Cola vuodelta 1963, työkaluja, sota-ajan puhdetöitä rintamalta. Kaikkea vanhaa, mitä kuvitella saattaa.

Lapoon rannalla sijaitsevaan kotiin on päätynyt esimerkiksi Hiiskulan sepän vanha työkalu, jonka käyttötarkoitusta ei juuri kukaan ole arvannut. Samanlainen oli taannoin esillä myös Rajamäen Rompepäivillä, eikä työkalun omistajakaan tiennyt sen tarkoitusta. Eipä kerrota sitä nytkään, vaan saavat vihtijarvi.fi:n lukijat itse vapaasti arvailla. "Melkein kaikki työkalut toimivat vielä. Sitten kun täytän 150 vuotta, ne toimivat kaikki", Risto Kivistö sanoo.

Vihtijärveläiset tuntevat Risto Kivistön monesta yhteydestä. Hän työskenteli varsinaisesti putkimiehenä, mutta piti esimerkiksi taksia muutaman vuoden 1960-luvulla. Hän on ollut mukana VPK:n ja Uhkan toiminnassa.


Nykyisin hänet tunnetaan muun muassa Vihtijärven osakaskunnan puheenjohtajana. Se on suuri osakaskunta, joka hallinnoi Vihtijärven lisäksi muun muassa Alimmaista, Isoa-Kairia, Pikkukairia, Laihuetta, Lapoota ja pienempiä lampia. Kivistö on myös Hiidenveden kalastusalueen hallituksen puheenjohtaja.


Ei tarvitse enää paljon arvailla oivaltaakseen, että Kivistö on innokas erämies. Hän on metsästänyt 50 vuotta ja kalastanut pidempäänkin. Suurriistan pyynti alkoi siitä, kun metsästyskaverit lahjoittivat suurriista-aseen.
"He sanoivat, että on oma häpeä, jos en tule hirvijahtiin", Kivistö muistelee. Hän meni mukaan ja sai ensimmäisenä syksynä hirven ja kuusi peuraa. Tälläkin hetkellä kotitalon pihalla on hieno kokoelma peurankyttäyskojuja, joita Kivistö on naputellut kasaan kesän aikana. Ja syyskuun viimeisenä lauantaina se taas alkaa: hirvien ja peurojen metsästys. Kauriit, joiden metsästykseen ei tarvita erillisiä pyyntilupia, ovat saaneet jännittää jo syyskuun alusta lähtien.


03.09.2011 Teksti ja kuvat: Aku Ahlholm

Risto Kivistö esittelee kotimuseossaan venäläisen sotilaan kypärää, jossa olevat reiät kielivät karusta kohtalosta. Coca-Colapullo on säilynyt avaamattomana vuodesta 1963, samoin viimeiset vanhaan paperiin käärityt lakut. Sotilaan puhdetyönä tekemän kupin pohjassa lukee Savujärvi. Teerenkuvat ovat Risto Kivistön äidin Olgan ompelemat, mutta isä Matti niitä käytti metsästyksessä. Museossa on myös kuva Vihtijärvellä vaikuttaneesta kasakasta.
Arvaatko esineen?

Hiiskulan sepän takoman työkalun käyttötarkoitus on ollut arvoitus lähes kaikille paitsi Risto Kivistölle. Vihtijarvi.fi:n toimitus arvuutteli lukijoilta esineen käyttötarkoitusta syyskuussa 2011. Oikea vastaus paljastettiin kyläuutisissa 26.9. ja se on: hevoskärryjen pyörännavan kaira.

Lähetä palautetta ja lisää vinkkejä tästä!

Klikkaamalla lisätietoja