Raija Toiviainen, 56

 

Jyrkänniemen juristi latautuu luonnossa

Millaista olisi asua keskellä maisemataulua? Sen tietää ainakin Raija Toiviainen, 56, jonka aurinkoiseen maailmaan saamme kurkistaa näin toukokuun tullen. Kuukauden kyläläinen on paluumuuttaja, joka rakensi puolisoineen talon lapsuutensa maisemiin ja muutti Vihtijärven rantajyrkänteelle viime vuoden tammikuussa. Epävirallisesti Pyyniemen tilan tämä osa tunnetaankin nimellä Jyrkänniemi.

Raija suunnitteli puolisonsa Markku Pietilän kanssa tarkkaan talon paikan ja elämisen tahdit niin, että järvi näkyisi miltei aina.

"Elämämme on oikeastaan keskittynyt tälle järven puoleiselle osalle taloa. Suurin osa ikkunoista on järvelle päin."

Myös suuri terassi aukeaa järvelle, luonnollisesti, ja siitä on hyvä tarkkailla alati muuttuvaa luontoa.
Järven jäätilannetta on kevään mittaan tarkkaan analysoitu isän, Helge Putkosen, kanssa terassilta melkeinpä päivittäin. Järven pinnan eri olomuodot, valonsäteet, pilvisyyden vaihtelut sekä eri säätilat vaikuttavat kaikki osaltaan tähän maisematauluun, joten se on joka hetki hieman erilainen.


Ulkoilmaihminen saa voimaa luonnosta ja urheilusta. Jyrkän rinteen alla ilta-auringossa kylpevä rantasauna lämmitetään kesäaikaan päivittäin. Pihassa piisaa kuopsutettavaa ja metsään on lyhyt matka. "Luonnosta saan hengen ravintoa. Olisin aina mieluummin ulkona kuin sisällä. Huonoa keliä ei ole olemassakaan!"


Toukokuussa Raija tunnistaa tuoreen maan, "toivon tuoksun", kun maanviljelijät pöyhivät mullasta aromit esiin. Hän nauttii muuttolintujen tuomasta ulkoilmakonsertista, ihastelee kevään vihreyttä ja aina vain lisääntyvää valoa ja vehreyttä. "Viime vuonna pidin lomaa toukokuussa, ensimmäistä kertaa. Se oli mieletöntä aikaa! Tahdoin järjestellä poikani Villen lakkiaisjuhlia. Valmistellessani juhlia oli kuitenkin tämän tästä pysähdyttävä vain ihmettelemään ja ihastelemaan kevättä ja luonnon heräämistä", Raija huokaa.


Raija Toiviaisen työ kuulostaa monipuoliselta mutta hieman vaikeaselkoiselta. Hän joutuukin miettimään pitkään, kuinka omaa työtään voisi kuvailla. "Olen ikävien asioiden kanssa tekemisissä", Toiviainen veistelee puhuessaan työstään kansainvälisen rikollisuuden parissa.
Valtionsyyttäjämme johtaa Valtakunnansyyttäjänviraston kansainvälistä yksikköä. Niinpä Raija on ollut mukana niin Ruandan kansanmurhajutussa kuin EU:n merirosvo-operaatio Atalantassakin. "Eipä sitä aamulla Helsinkiin lähtiessä oikein voi tietää, että tänään mun täytyy hoitaa jotain merirosvoasioita", hän virnistää.


Vaativa työ vie naista ympäri maailmaa, välillä kotoa ollaan pois pitkiäkin aikoja, eikä siksi voi sitoutua säännöllisiin harrastuksiin. "Käyn zumbassa ja joogassa sekä kylän tapahtumissa aina, kun olen maisemissa", Raija lupaa.  "Olen valtavan ylpeä tästä kylästä sekä Vihtijärven ahkerista ihmisistä. On silkkaa ylellisyyttä, että ihmiset viitsivät suunnitella ja järjestää näin paljon tapahtumia ja harrastuksia. Osallistuessani napsin vain rusinoita pullista!" naurahtaa Toiviainen.

1.5.2011 Teksti ja kuvat: Lea Viitaniemi

Klikkaamalla lisätietoja