Tammikuu 2016, Leevi Miettinen, 14

Kuvaan valittiin iso pokaali, kiertopalkinto. Muistoksi valinnasta vuoden nuoriso-osastolaiseksi Leevi sai omaksi pienemmän pystin.

VPK:n palkitsema Leevi on myös mopoharrastaja

Leevi Miettisellä, tuoreen vuoden ensimmäisellä kuukauden kyläläisellä, on takanaan odotuksen täytteinen joulu. Isä Marko, siskot Sanni ja Aada sekä Leevi, ovat majailleet hetken aikaa väliaikaismajoituksessa Vaanilantiellä. Perheen aikaisemman kodin luovutuksen ja uuden talon saamisen väliin jäi harmittava kuukauden mittainen aika ilman omaa taloa. ”Ei malttaisi odottaa”, kuvailee Leevi tunnelmia kun muuttoon on enää yksi yö. Kun tämä juttu julkaistaan, on Leevi siis jo päässyt asettumaan uuteen kotiinsa Pyyniementielle.

Viime joulukuussa Vihtijärven VPK valitsi kuukauden kyläläisemme vuoden nuoriso-osastolaiseksi. Nummituvan pikkujouluissa Leeville ojennettiin tästä hyvästä komea kiertopalkinto. Vapaapalokuntaharrastus tuli Leevin kuvioihin ensimmäisen kerran ekaluokkalaisena. Muutaman vuoden tauon jälkeen Leevi palasi harrastuksen pariin, ja siitä lähtien hän on ollut aktiivisesti mukana. Vain harvoin on jäänyt harkat väliin. VPK:ssa Leeviä miellyttää eniten se, että siellä saa toimia ja että tekeminen on monipuolista. ”Sählyn pelaaminen päivästä toiseen kävisi tylsäksi, mutta VPK:ssa on joka päivä uutta asiaa”, Leevi perustelee. Vuoden nuoriso-osastolaisen tittelin ja pokaalin Leevi kertoo saaneensa aktiivisuutensa ja rehdin asenteensa vuoksi. Näin Leeville kerrottiin pokaalia ojennettaessa, ja perustelut on helppo uskoa: Leevi on kohtelias ja reipas nuori mies.

Palokuntaharrastuksen lisäksi Leevi tykkää puuhata kaksipyöräisten kanssa. Polkupyöräkin löytyy, mutta tärkeämpiä ovat Monkey, ”isompi viisikymppinen” ja uusimpana kaikkein isoin eli Honda CR 125 -motocrosspyörä. Se koottiin syksyn aikana naapurin Jetsosen kanssa. Tai oikeammin Leevi kokosi ja naapuri ohjeisti vieressä, sillä eihän sitä muuten opi itse tekemään. Mopoilu on Leevin mielestä ollut aina mukavaa, ja pienempien mopojen kautta syttyi kiinnostus isompiin pyöriin. Motocrossharrastusta varten on siis nyt koottu pyörä ja hankittu varusteet. Vielä Leevi ei ole lähtenyt radalle ajamaan, vaan alkuun on päässyt hyvin pihalla ajelemalla. Leevi miettii, että laittaisiko piikit alle, että pääsisi nyt talvellakin vähän ajamaan.

Mopojen korjailun lisäksi Leevi taitaa autojen tekniikkaa, varsinkin iäkkäämpien autojen. Isän kanssa he ovat yhdessä huoltaneet vanhoja Saabeja. Marko-isä kiittelee, että Leevistä on ollut hommassa iso apu. Leevi meinaa, että autoista tulisi hänelle tulevaisuudessa ammatti. Vaikka kasiluokkaa käyvän Leevin ei vielä tarvitse päätöstä tehdäkään, tuntuu nyt selvältä, että hän lähtee peruskoulun jälkeen opiskelemaan automekaanikoksi.  

Leevi muutti perheineen Vihtijärvelle Kaurialan taloon Röykästä vuonna 2006 kun Leevi oli viisivuotias. Nyt talo vaihtuu, mutta sama kylä pysyy ympärillä. Voisi kuvitella, että nuori kaveri kaipaisi kauppoja ja ihmisiä, äksöniä siis. Mutta ei Leevi. ”Se on tärkeintä, että ei tarvinnut lähteä kylältä”, Leevi sanoo päättäväisesti. ”Täällä on sentään jonkinlainen rauha.” Muutenkin Leevi kehuu kotikyläänsä: on hyvät kulkuyhteydet, uimaranta, kioski, tekemistä ja omanlaisensa meininki. Isän ehdotus siitä, että katsottaisiin taloa Haimoosta, tyrmättiinkin siis Leevin ja siskojen toimesta välittömästi. Niin, onhan sieltä paljon huonommat kulkuyhteydet.

Ensi kesä on Leeville merkittävää aikaa. Silloin koittaa rippileiri Riuttarannassa ja luonnollisesti myös rippijuhlat. Kesällä täyteen tuleva 15 vuoden ikä tuo mukanaan myös odotetun mopokortin. Sitten Leevi voikin viimein karauttaa rannalle itse huolletulla mopollaan.

 

Teksti ja kuva: Laura Rostén-Jokinen

 

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita tai saavutuksia. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.

Klikkaamalla lisätietoja